Какви са тенденциите през последното тримесечие при недвижимите имоти ? От какво да се пазите ?

През последните 3 месеца, учудващо или не, наред с увеличението на търсенето на жилищно строителство има голям ръст – 40 % в търсенето на парцели за жилищно строителството в София и околностите. Предпочитаните райони за покупка на парцел са Банкя, Драгалевци, Симеоново, Бояна и по-малко – Бистрица и Суходол. Статистиката показва средна площ на търсенията от 700 до 1000 квадратни метра, като купувачите разполагат със среден бюджет до около 100 000 евро. Търсят се масово парцели в регулация, като земеделските земи и неурегулираните поземлени имоти не представляват почти никакъв интерес за купувачите. Главният фактор определящ цената на парцелите е инфраструктурата – като при отлична инфраструктура цената на един имот може да достигне 2.5 пъти повече.Също така има търсене и на друг тип парцели – тези до 30-40 километра от София, на цени до 35 000 евро. Тук главен фактор не е посоката на отдалечаване от столицата, а това колко комуникативно е мястото, дали има асфалтов път, транспорт и дали селището има постоянни обитатели.

Заедно с покачването на търсенето на парцели, има ръст и при запитванията за луксозни къщи, отново в крайните квартали на София – Бояна, Драгалевци, Симеоново, Банкя, Бистрица – като този път бюджетите са в рамките на 250 000 до 350 000 евро. Забелязваме и раздвижване на предприемачите, които търсят парцели за жилищно строителство на сгради с РЗП 2000 – 3000 кв.м.

През последните месеци се наблюдават също така засилено търсене на парцели с площ между 1000 и 1500 кв.м с цел създаване на автосервизи, автоцентрове, автомивки на цени от около 50 000 – 70 000 евро. И накрая ,но не на последно място има раздвижване и при търсенето за закупуване на индустриални парцели – основно от компании с установен бизнес и пазари, при което фирмите закупуват обявени за продажба съседни на тях терени, с цел разширяване на производството и тяхната база.

 

За какво трябва да бъдем внимателни при покупка на парцел !

При голяма част от парцелите, собствениците са повече от един. Ключово и Важно е да се установи какви са техните взаимоотношения и има ли съгласие помежду им относно продажбата и цената, на която се предлага имотът ,за да няма недоразумения и проблеми при евентуална покупко-продажба.

Един от особените моменти около покупко-продажбата на парцел в София или околностите е проблема с липсата на канализация, в повечето райони с концентрирано търсене точно на парцели. Въпросът се разрешава с пречиствателна станция, проектът и реализацията на която обаче костват допълнителни разходи за купувача. Основната страна при реализирането на покупка на парцел са купувачите, които имат средства в брой, тъй като банките трудно кредитират такива сделки и то само в рамките на до около 30% за парцели с добра локация в градската част.