Кои са основните стъпки при продажба на жилище ?

Кои са основните стъпки при продажба на жилище ?

Продажбата на собствено жилище често е свързано с много стрес и несигурност, за това едно такова действие може да се голямо предизвикателство.Целият процес на продажбата е съпътстван с притеснения относно документи, договори, преговори, разплащания и други,както за хората участващи в покупко-продажбата на недвижимият имот,така и за онези,които реализират такава за пореден път.

Какво можем да направим,за да увеличим шансовете да постигнем бърз и максимално благоприятен резултат ?

Възможните подходи в практиката са два :

Първият е само да се опитаме да продадем имота си, при което се поемат някой рискове, като сигурността на сделката, разплащането, срока, в които ще продадем жилището, времето за преговори които ще водим с потенциално купувачи, времето което трябва да се отдели за провеждането на огледи и най-вече всички детайли съпътстващи финализирането на сделката – данъци, нотариални такси, удостоверения, юридически услуги, справки и други документи по сделката.

Вторият подход е да се доверим на легитимна агенция за недвижими имоти, която освен всичко гореспоменато, може да провери колко имота, подобни на този които искаме да продадем се предлагат в района, каква е цената им и съответно от колко време са на пазара – с цел нашият имот да бъде правилно позициониран спрямо останалите. От добрата агенция за недвижими имоти се очаква да предостави консултация по отношение на реалната оферта на цена на имота. Ако се постави висока цена, то офертата ще се застои и имотът няма да се продаде. След време ще се наложи смъкване на цената, което ще означава загуба на време и значително забавяне на продажбата на имота.

Също така вашият брокер ви представя на огледите пред евентуалните купувачи и защитава вашите интереси, ще гарантира вашата сигурността при размяна на собственост, както и ще ви консултират относно това какви документи са ви необходими за продажбата на вашият имот. А те най-често са следните : документът за собственост; данъчната оценка на имота; документ за самоличност; удостоверение за семейно положение; схема от агенция по геодезия, картография и кадастър и др.

И накрая, но не на последно място не забравяйте, че именно брокерската професия е предназначена именно за посредничество при сделки с недвижими имоти и брокерите са тези, които ще ви посъветват при всичко, свързано конкретно с продажбата на имотът ви !Като професионалисти в бранша се свържете с нас за повече информация. „Тамбуков недвижими имоти” – правилният избор за вашия имот !